Overslaan en ga direct naar de inhoud Direct naar de footer

De Gouden Weken bij KyK

Een stralende start voor een geweldig schooljaar!

Met de Gouden Weken luiden we het nieuwe schooljaar in met energie en enthousiasme, en zetten we direct de toon voor een jaar vol leerplezier en saamhorigheid. Deze periode helpt scholen om een warme, veilige en positieve groepssfeer te creëren. Hoewel elke school haar eigen unieke invulling geeft aan deze weken, is het doel overal hetzelfde: een sterke basis leggen voor een succesvol en plezierig schooljaar.

 

Waarom zijn de Gouden Weken belangrijk?

Direct na de zomervakantie is het belangrijk om een fijne leeromgeving te creëren. Dit bevordert niet alleen de leerprestaties, maar ondersteunt ook het welzijn van de leerlingen. Door samen positieve groepsregels op te stellen - zoals respect, samenwerking en hulpvaardigheid - ontstaat er een sfeer waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Deze regels en de onderlinge dynamiek worden regelmatig besproken, zodat iedereen zich betrokken voelt en optimaal kan presteren.

"Tijdens de Gouden Weken leer ik mijn klasgenoten nog beter kennen, en dat is superleuk. Het is fijn om samen met de leraar de regels op te stellen voor een gezellige klas!”

Leerling groep 7/8

De invulling van de Gouden Weken

Elke school geeft haar eigen draai aan de Gouden Weken, afhankelijk van haar visie en methoden. Veel scholen maken gebruik van thematische lesprogramma’s en methodes zoals Kwink, die gericht zijn op sociaal-emotioneel leren. Dit helpt leerlingen niet alleen om voor zichzelf te zorgen, maar ook om een groter bewustzijn voor hun omgeving te ontwikkelen.

Groepsactiviteiten zoals spelletjes en creatieve opdrachten staan centraal om de groepsvorming te bevorderen. Leerkrachten gebruiken diverse bronnen - van boeken en online platforms tot lesmethodes - om de activiteiten zowel leuk als leerzaam te maken.

Tijdens de Gouden Weken staat ook ouderbetrokkenheid centraal. Door ouders actief te betrekken, worden verwachtingen helder en wordt de communicatie versterkt. De "omgekeerde tienminutengesprekken", waarin ouders hun verwachtingen delen met de leerkracht, zijn een mooi voorbeeld hiervan.

 

Voorbeelden uit de praktijk

Elke school geeft op eigen wijze aandacht aan de Gouden Weken. Bij De Romte in Itens sprongen leerlingen letterlijk het schooljaar in met de feestelijke start van Gouden Week 1: "Do en ik springe it nije skoaljier yn!". De focus ligt op activiteiten die de groep dichter tot elkaar brengen en het contact met ouders versterken.

Op basisschool Bûtensprong in Boazum kregen de leerlingen voor de zomervakantie een gele ballon en een opdrachtbrief mee naar huis. Hun taak? Neem de ballon mee op avontuur! Of het nu naar een speciaal plekje in huis, een familiebezoek, of een verre bestemming is, de bedoeling was om de ballon op te blazen, foto’s te maken en creatief aan de slag te gaan. Tijdens de Gouden Weken delen de leerlingen hun foto’s en verhalen in de klas, wat de verbondenheid binnen de groep versterkt.

Bij De Skulpe in Hindeloopen staan de Gouden Weken dit jaar in het teken van emoties en gevoelens, in lijn met het Kinderboekenweek-thema 2024 'Lekker eigenwijs'. School- en klassenregels worden herhaald om een gezamenlijke basis te creëren en dagelijks worden er minimaal twee activiteiten georganiseerd om het groepsproces te versterken, ondersteund door het boek Gouden Weken 2.0 en de methode Kwink. Lotte Wiersma, directeur van De Skulpe, legt uit:

"Naast alle activiteiten in de klas, doen we ook altijd gezamenlijke activiteiten met de hele school. Denk aan een picknick, spelen in de speeltuin, spelletjes op het plein of een gezamenlijke knutsel. Het is echt belangrijk dat iedereen weer zijn plekje kan vinden in de klas en op school. Ze moeten zich weer thuis voelen.

Na de Gouden Weken: De Zilveren Weken

Na de kerstvakantie komen de afspraken en doelen uit de Gouden Weken opnieuw aan bod tijdens de Zilveren Weken. Dit helpt om de positieve groepsdynamiek en ouderbetrokkenheid het hele schooljaar door te behouden. Zo blijven de afspraken en de fijne sfeer stevig verankerd.

De Gouden Weken vormen dus een essentieel fundament voor een succesvol schooljaar. Door te focussen op groepsvorming, het bevorderen van een positieve sfeer, en het actief betrekken van ouders, leggen scholen een solide basis. Of het nu gaat om het opstellen van groepsregels, thematische projecten of gezamenlijke activiteiten, het uiteindelijke doel is altijd hetzelfde: een prettige en veilige leeromgeving waar iedereen optimaal kan groeien en bloeien!