Overslaan en ga direct naar de inhoud Direct naar de footer

Wy meitsje stapkes

Laten we er niet omheen draaien, bij KyK kreeg de Friese taal niet altijd de aandacht die het verdiende. De afgelopen jaren is onze houding grondig aan het veranderen. Het is niet zo dat we nu vooroplopen, maar we maken mooie stappen en gaan richting de voorhoede wat betreft ambities rondom de Friese taal.

Bij KyK zijn veel werknemers Fries. Waar voorheen vaak Nederlands de voertaal was in de teamkamer, mag dat nu ook Fries zijn. Natuurlijk excuseren de Friezen zich soms, maar we vertellen hen altijd dat dit niet nodig is. Het is belangrijk om trots te zijn op je taal en cultuur.

Sinds drie jaar organiseren we met veel plezier de Fryske wike. Tijdens deze week worden workshops georganiseerd die te maken hebben met de Friese taal of de Friese cultuur, variërend van museumbezoeken tot het maken van Friese dûmkes. Natuurlijk is zo'n Fryske wike symbolisch; met een week Fries als thema kunnen we natuurlijk niet zeggen dat je de achterstand rondom het Fries hebt opgelost. Dat is ook niet de bedoeling. Tijdens de Fryske wike vieren we de taal en maken we haar zichtbaar. Het bruist in de stichting en het is een levendige en leerzame ervaring, precies zoals we dat bij KyK voorleven. Grappig om te vermelden is dat er dit jaar een aanmelding kwam voor een workshop van een school van buiten onze stichting.

Afgelopen schooljaar hebben we een cursus “Fries praten” georganiseerd via de Afûk. Een groep medewerkers binnen KyK heeft na afloop de eerste stappen "Fries spreken" onder de knie, hoe leuk is dat! Als we het over doelen hebben, is dit zeker een doel en daar gaan we ook mee door. We zouden graag zien dat kinderen aan het einde van hun schooltijd openstaan voor de Friese taal, het kunnen verstaan en spreken. Er zijn ook scholen waar we aan de slag gaan met schrijven. Het is fantastisch om te zien dat de  skoalstipers (iemand die de school op een praktische manier ondersteunt) van Afûk, Cedin, Sintrum Frysktalige Berne-opfang (SFBO) en ûnderwiisburo Semko ons helpen bij het ondersteunen van deze doelen.

Doordat de skoalstiper regelmatig langskomt en met de directeur en teamleden in gesprek gaat, komt er beweging. De skoalstiper heeft tips die aansluiten bij wat er speelt op school. Het hoeft echt niet allemaal in één keer te gebeuren; het kan ook geleidelijk. Er zijn zoveel materialen en prachtige activiteiten. De skoalstiper introduceert ze stap voor stap op school.

Bij KyK hebben we scholen die zelfs drietalig zijn en zo een rijke taalomgeving creëren. We willen graag de kracht van it Kollektyf benutten en zo onze taalambities versterken. Esther Kooistra, onze O&K-medewerker, gaat met elke school in gesprek en neemt het Fries daarin mee. Heb je tips? Je kunt altijd mailen naar Esther.Kooistra@ kykscholen.nl